Posted by : Salam Yahya 23 October 2012

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh......

Agak sopan anak muda kacak lagi bergaya nie memulakan bicara, sambil menghirup kopi arabica, umpphh. Permulaan entry yang agak melampau, so dont take it seriously, buat-buat macam aku nie korang dah kenal lama.

Before tu meh kita layan lawak sengal The Rock nie, la nie kan org dok heboh pasal AES. Kat opis aku pun kecoh sebab dah ramai yg dapat surat cinta dari kantor polisi. Nak wat camner, saman tetap saman pastu bayor tetap bayor. Huhuhuu


By the way, aku nie mmg susah nak update blog, bukan malas tapi lazy. Kena ada mood baru bleh start taip entry baru. Ok la tanak buang masa, jom sambung entry seterusnya, hari ke 3 di Seoul, Korea.

Day 3 - 07.10.12

Everland Resort

Before gerak ke Everland, kitorg breakfast dulu kat hotel Gapyeong Sorak Hotel tempat menginap semlm, dia ada jugak sediakan makanan halal, tapi kena hati2 and always ask them about halal and what halal is mean. Then terus checkout dlm kul 8 pagi. Perjalanan dari hotel ke Everland ambik masa lebih kurang 2 jam, sempat lg buat taik mata kejap.


 Group photo before leave the Sorak Hotel..

 Antara view yang cantik yg sempat di snap on the way ke Everland

 Tak jauh dah.....4.2km jer lagi.....apsal la bas nie bawak slow sgt. Sowy ajushi

Finally we are here.....Everland Resort

We arrived there about 10 am, dan time mmg dah ramai la tourist and korean people dok beratur beli nasik, actually beli tiket.
Dulu dok tengok dalam Korean Drama je diorg belakon dalam Everland nie, nah sekarang amik kau dah depan mata. For info, Everland nie adalah antara taman tema yang terbesar di Korea, dan termasuk dalam 10 taman tema yang terbesar di dunia. Kalau aku tipu pun korang percayakan kan kan. Tapi, ini serius.

 Main entrance and ticket counter..... Instead of 40000 Won, we only paid 28000 Won per person



 First view went u step into the Everland Themepark

Orang dah mula ramai, actually bleh sewa stroller kat sini, tak sure bape ribu won.


 Alpine Food Fair aka food court, but all food non halal here nasib la kitorg ada bawak bekal nasik sendiri. Bawak meggi cup banyak tapi yg sedihnya no hot water provided. Hampeh tul, bila kita tanya diorg nie tak pandai nak jawab in english. Aku speaking kelate kang kena debik sebijik. Ha3. Diorg memang utamakan bahasa ibunda, bahasa Korea.

 Behind me is a thrill roller coaster called T Express. Sedih gak tak dapat naik sebab line yg panjang berjela. So malas nak beratur.


This is called Amazon Express, memang best naik benda alah nie, everybody can ride including kids. Lebih kurang macam Colorado Splash in Sunway Lagoon la. (gmbr pinjam google sebab nak explain betapa syoknya menatang nie)

Gambar nie baru real aku bawak anak aku naik skali, siap ada cover lagi utk elakkan kena air. We really have fun here.
Lepas selesai sesi membasahkan diri di Amazon Express, wife ajak tengok bird di Bird Paradise, syok jugak siap bleh bagi makan, makanan burung kena beli 1 paket 1000 won lebih kurang 3 ringgit. 

Dark Forest nie aku tak masuk pun, mcm tak menarik jer. Belon yg anak aku nak sgt nie harga dia 
5000 won....bapak mahalnye.

Safari World - bas nie kitorg naik untuk pusing2 dlm safari nie. 

Actually macam kita nie dok dalam zoo bergerak la and then the animals see us from outside of the bus. 
and finally....Four Season Garden

 Meme cantik la landskap kat sini.

 Pumpkin belambak sebab diorg sambut Halloween.

  Tong sampah dia pun comey gak

 Aku bukan mat bunga ok....dalam hati jer ada taman.....



 
Then ada persembahan from Everland team kat 4 Seasons Garden, best jugak la...

 Final picture from Secret Garden of Everland.....sweet memory.
 Bye-bye Everland....

Agak lama kitorg di Everland lebih kurang 6 jam. Alih2 dah kul 5 petang, sempat jugak la sesat dalam Everland, tak jumpa cari jalan kuar, hampeh tul, sian mak mertua aku terpaksa menapak 2 km, sadis sungguh. Then we head back to Seoul and it take times about 2 hours. 

Destinasi seterusnya adalah Itaewon Mosque. Kitorg just take some pictures there coz everybody really tired, nak checkin hotel jer trus. Kitorg pakat nak solat kat hotel jer, so tak dapat solat kat masjid nie.

Malam gambar tak brpe clear

 With our tour guide Ms Gina and tour leader Ms Rina

Kemudian kitorg terus checkin di R Hotel yang terletak di bandar Seoul. 

The R Hotel was really awesome, so comfortable. PC siap ada 2 - bleh main Counter Strike lg, touchscreen Plasma TV yg besar gabak, bekas sterilize dan yang paling aku tak pandai nak guna sure la toilet bowl dia.....dah la button semua in Korean language. Pakat tekan apa yg patut, at last pandai jugak guna atas bantuan Ms Gina.

Alhamdulillah.....kitorg dah harungi hari ke 3 di Seoul, Korea dengan jayanya. We really enjoy and have fun @ Everland but a bit tired. So must get ready for tomorrow visit Gyeong Palace.

Till then, nak tido sampai pengsan......see u tomorrow in the entry.
Kamsahamnida....Wassalam.

{ 8 comments... read them below or Comment }

  1. baca entry nie plus tgk gambar dah rasa macam diri nie terbang ke sana.. ah! nak pi jugak secara nyata. :P

    ReplyDelete
  2. thanks Aida Omar.....sure la bleh pegi....bila dah smpai masa...he3

    ReplyDelete
  3. omg you went to korea!!!!!!! vOv !!!

    ReplyDelete
  4. nie ala2 macam taman tema disneyland paris jer..

    ReplyDelete
  5. Memijoessh : yup....come join me next time....hu3

    ReplyDelete
  6. iwanz : yer wan....lebih kureng jer....cuma tukar nama Everland je

    ReplyDelete
  7. khairul : ala bro kan byk duit event autoshow...bleh g holiday...he3

    ReplyDelete

Tourist

Google+ Followers

Followers

Tabung Khairat

.

Shout Here

Rajin Komplen

Powered by Blogger.

- Copyright © 2013 AL - alamS Legacy -Metrominimalist - Designed for alamS Legacy -