Posted by : Salam Yahya 14 November 2012

Assalamulaikum.......sambungan percutian aku di Korea dan Vietnam tempoh hari belum tamat, so hari nie nak sambung sikit lagi. Hujung minggu lepas agak busy dengan famili dan keja so memang tak sempat nak hapdet. So tanak sembang kencang, habuk pun tadek, meh baca sambungan holiday aku di Vietnam plak.

Day 5 - 09.10.12

Actually today is the last day kitorg di bumi Seoul nie. First thing we check out from Charis Hotel then take a simple breakfast. Kitorg di bawa ke tempat jualan borong rumpai laut Korea or Korean seaweed. Se kena pandai pilih seaweed yang mana korang nak, and be carefull takut ada campuran yang tidak halal. Selain tu ada jugak jual coklat, tapi kitorg tak beli sebab was-was. So better tak payah beli la kan.

Our flight back to Saigon, Vietnam adalah pada 10.00am, so memang agak rushing pagi nie ke Incheon Airport takut tak sempat nak checkin bagai. After checkin bagasi, it's time to say goodbye to our tour guide, Ms Gina, thanks for the experience we have in Korea. Kamsahamnida.

 Gambar kunang-kunangan. sowy pic agak blur.

 Waiting area, before boarding to Vietnam Airlines

 Next trip, Jeju Island, 5 tahun lagi laa, kena start kumpul duit balik dalam tabung 1 malaysia.
 
Finally, bye bye Korea.....cantik kan view nie. We're gonna miss everything about Korea.

Perjalanan dari Seoul, Korea ke Saigon, Vietnam memakan masa lebih kurang 4 - 5 jam. Dijangka tiba di Saigon pada jam 2.30pm waktu Vietnam. Cuaca hari nie agak baik, so diharapkan bila sampai di Saigon nanti pun cuaca cerah. Kalau weather ok baru ada mood dan enjoy nak round satu bandar Ho Chi Minh nie.

Ho Chi Minh City

 gambar airport cilok en google

Alhamdulillah akhirnya sampai kembali ke Saigon, kitorg akan tansit di Vietnam selama 2 hari sebelum bertolak balik ke KL esok hari. Ketibaan kitorang disambut oleh tour guide di sini iaitu Mr Aan.

 Mr Aan memang friendly, cakap melayu fasih plak tu, siap ingatkan kitorang pasal waktu solat and so on, even he is not a muslim. Terbaek.

Tour guide kat sini most of them memang pandai speak malay, kalau tak banyak pun, regular words memang diorg tau punya. Sebab ramai pelancong dari Malaysia and Indon yg datang sini. Tak heran la kalau penjual tepi-tepi jalan pun bleh cakap melayu.


 Main transport di Ho Chi Minh City adalah motosikal, tak heran la ada lebih 4 juta pengguna moto di bandar ini sahaja.



Sebelum aktiviti round city bermula, kitorg checkin dulu di Kingston Hotel, simpan apa yang patut, bawak bag sandang lebih senang nak jalan. Stroller my daughter kena sentiasa bawa, kang dia penat memang dia nak tido. Actually kedudukan Kingston Hotel dekat dengan Bến Thành Market, 5 minit je jalan kaki.

We have visited old post office called Vietnam Post. Before tu depan post office tu ada Gereja Notre Dome - senibina Perancis gitu. We stop by here just to take a couple of pictures. Here some of my daughter's pictures, Imani with her sepupu Deanna, bukan main lagi posing.




Family portrait depan Gereja Notre Dome, gambar aku je takde.

This is the post office, Vietnam Post yang aku cakap tadi.

Ruang dalam Vietnam Post

Aweks vietnam with their traditional cloth. Comey gok

Then kitorang telah dibawa ke sebuah tempat handicraft iaitu Phuong Nam Lacquerware on Nguyen Trai Street. Disini diorang ada tunjuk cara pembuatan handicraft  daripada bahan utamanya adalah lacquer dan kulit telur. Memang agak rumit dan memerlukan kesobaran yang tinggi, so tak heran la harganya agak mahal, coz it handmade.
Wifey sempat rembat 2 bijik pinggan hiasan, untuk kenang-kenangan. For me memang agak mahal, but berbaloi la.



 Workshop area.

Phuong Nam Shop, ruang pameran. Buy one then u got one lah!


Seterusnya kitorg di bawa ke salah sebuah restoran muslim yang femes di HCMC nie. Masing2 ngaku dah kelaparan, padahal dalam flight dah melantak tak hingat. Hehe....
Nama restoran adalah Kedai Shamsudin yang menyediakan makanan halal Malaysia dan Vietnam. Kalau tak tau just ask the local people here, sure diorang tau pasal restoran nie. The food was awesome, sedap giler, banyak plak tu lauk dia, bleh kenyang sampai besok la orang kata. Kepada yang melancong ke HCMC, rugi kalau korang tak rasai kesedapan makanan di sini. Terbaek.

Main entrance to the restaurant


Then, kitorg kembali ke Kingston Hotel untuk rehatkan badan, membersihkan diri dan solat jamak seperti biasa. Pada sebelah malam kitorang akan menonton teater air atau lebih popular Thang Long Water Puppet Theatre.
Rakyat Vietnam menceritakan legendanya dengan cara yang unik, iaitu dengan menggunakan teater yang dimainkan oleh boneka-boneka di atas air. Harga tiket untuk menyaksikan teater nie lebih kurang 10USD or dalam RM 30. Memang gempak la persembahan diorg walaupun tak paham apa yang diorang cakap, but jalan cerita yang nak disampaikan boleh difahami oleh penonton. Awesome kan, kat Malaysia belum ada lagi teater camnie.....



 Seat penuh dengan mat saleh, luckily masa kitorg sampai teater baru start 5 minit dan masih ada seat yg kosong.

Inilah para pemain patung boneka, memang saspek la kat diorang. Aku pun tak mampu nak buat.

Alhamdulillah tamat sudah hari kelima overall holiday dan pertama di Saigon, Vietnam, back to hotel and have a sweet dream.
So tunggu sambungan hari terakhir.

Till then see u tomorrow on the next post. Wassalam.

{ 12 comments... read them below or Comment }

  1. huhu....bestnyer...teringin nak g...

    ReplyDelete
  2. syoknya dpt makan angin...lupe seketika masalah dunia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup....saya tinggalkan semua masalah kat Malaysia b4 g bercuti....he3

      Delete
  3. Blm smpai lg di sana..percutian yg menarik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. one day u pun akan ke sana....who knows

      Delete
  4. blom kesempatan pergi
    wife dan 2 kali pwrgi
    ari tu dah beli tiket tp x pergi. burn jer tiket ke o chi min. hejeje

    ReplyDelete
    Replies
    1. ruginyer bro....takpe next time bleh g lagi

      Delete
  5. bestnye jalan jalan di vietnam.untunglah ade rezeki dapat ke tempat orang kan.^_^

    ReplyDelete
  6. Hey! I just want to give a huge thumbs up for the good data you may
    have right here on this post. I can be coming back to your weblog for more soon.


    Look into my homepage ... semper fi tattooed on his left arm video

    ReplyDelete
  7. Howdy! I just would like to give a huge thumbs up for the good information you’ve here
    on this post. I shall be coming again to your weblog for more soon.



    Here is my site: loreal semi permanent hair coloring

    ReplyDelete
  8. Hello! I simply want to give an enormous thumbs up for the nice data you’ve here on this post.
    I shall be coming again to your weblog for extra soon.


    My web-site: queen seon deok tagalog gma episode 75

    ReplyDelete

Tourist

Google+ Followers

Followers

Tabung Khairat

.

Shout Here

Rajin Komplen

Powered by Blogger.

- Copyright © 2013 AL - alamS Legacy -Metrominimalist - Designed for alamS Legacy -