Posted by : Salam Yahya 30 November 2012

Assalamualaikum.
Sebelum November rain melabuhkan tirainya, baik aku habiskan baki perjalanan holiday aku di Vietnam nie. Mood nak berblog baru nak mai, so straight to the point. Sebelum tu bagi, untuk entry-entry sebelum nie aku di Seoul, Korea dan Vietnam bleh baca sini.


Day 5 : Holiday In Saigon, Vietnam
Day 4 : Holiday In Seoul, Korea (Blue House, Gyeongbok Palace, MyeongDong Market)
Day 3 : Holiday In Seoul, Korea (Everland)
Day 2 : Holiday In Seoul, Korea (Nami Island)
Day 1 : Holiday in Seoul, Korea

Jom sambung hari terakhir aku di Ho Chi Minh City, Vietnam.

Breakfast pagi di Hotel Kingston tempat kitorg menginap, luckily this hotel provide halal food here, erkkk...alhamdulillah. So lepas breakfast terus bershopping di Ben Thanh Market.

main entrance Ben Thanh Market - rembat en google punyer gambar

 ruang dalam Ben Thanh Market yang agak crowded

Aku dapat rembat sepasang kasut adidas dan belt jer kat sini. Wife aku plak borong kain cotton kat sini. But make sure before beli, bandingkan harga dan kualiti material kain yang dijual, sebab some of them sell low quality with higher price. Be carefull. Kat sini kita kena pandai main harga, tawar sampai harga paling rendah dulu then baru naikkan. Lama jugak la diorg memilih sampai tak sedar masa dah dekat jam 11pm. 

Then cepat-cepat balik hotel, packing bag dan ready untuk check out. Before siap2 ke airport, kitorg dibawa ke sebuah restoran cina muslim di sini. Satay House memang femes kat sini, tourist dari malaysia wajib singgah sini. The food was mabeles, memang sedap tak ingat, next time kalau ada rezki sure akan singgah lagi. Restoran nie jugak telah dikunjungi oleh team rancangan JJCM, TV3.


bukti maria datang sini........kredit pic blog nota-kembara

Untuk lebih lanjut jika berkunjung ke sana:

307/25 Nguyen Van Troi St

Phu Nhuan Ward, HCM City

Tel :84.08 38458 484

Email:satayhouse1998@yahoo.com.vn


Alhamdulillah selesai makan, tibalah masa untuk meninggalkan bumi Saigon nie, kitorg terus dibawa ke Airport untuk check in luggage. On the way tu sempat jugak snap beberapa gambar kenangan disini.


 kreatif org vietnam nie, antara hasil craft yang dibuat dari kertas. Ada org jual depan restoran Satay House.
 Kalau kat Malaysia kompem dah hilang ATM nie, tak pun kena bom, terang lagi bersuluh.

The crowd of people with motorcycles.

Finally sampai di Airport, it's time to going back to KL after check in luggage bagai, kitorg ada masa dalam 2 jam before boarding. Masa berlepas adalah pada jam 3.15pm waktu Vietnam dan dijangka sampai di KLIA jam 6.05pm waktu Malaysia.
 check in luggage

Bas nie akan bawa kitorg ke boarding hall, kalau kat malaysia or korea guna train.

 Finally, bye-bye Vietnam.


Memang tak puas bercuti di Vietnam selama 2 hari shj, tak sempat nak explore semua tempat bersejarah dan menarik di sini. Maybe next time akan ke sini lagi, tiket flight pun tak mahal sgt, lagipun Tony Fernandes selalu bagi free seat.

Finally tamat jugak akhirnya siri terakhir holiday aku di Korea dan Vietnam selama 6H4M bersama Poto Travel. Next trip bleh guna khidmat Poto lagi kot.

Till then, kalau ada sebarang pertanyaan boleh komen kat bawah nie. hohoo

Wassalam.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Tourist

Google+ Followers

Followers

Tabung Khairat

.

Shout Here

Rajin Komplen

Powered by Blogger.

- Copyright © 2013 AL - alamS Legacy -Metrominimalist - Designed for alamS Legacy -