Posted by : Salam Yahya 30 October 2012

Assaalamualaikum......
Rasanya masih blum terlambat untuk aku wish Salam Aidiladha buat korang semua. Macam mana dengan sambutan raya Haji taun nie, sure ada yang buat korban atau pun ramai yg terkorban di jalanan sebab balik kampung nak sambut raya. Anyway semoga kita mengambil iktibaq dari peristiwa pengorbanan Nabi Ibrahim dan Ismail bersempena raya Haji ini.

Hari nie nak sambung entry Korea yang dah basi sebab dah lebih 3 minggu aku balik dari sana tak habis-habis lagi citer pasal Seoul, Korea bila nak masuk Vietnam plak nie. Sabor yer...jom layan hari ke 4 aku bercuti di Seoul, Korea. Kali nie pegi melawat istana lama dikenali dengan nama Gyeongbok Palace.

Day 4 - 08.10.12

We check out R Hotel jam 8.15am waktu Korea. Then Gina trus bawa kitorang pegi breakfast di Taj Palace - Indian Restaurant, the food was mabeles, roti nan bagai, ayam tandori plak lagi, memang kenyang la. Taj Palace nie terletak dekat area Itaewon jugak. Actually memang agak banyak restoran muslim di Taewon so don't worry about halal food if u are at Itaewon.

Taj Palace, Indian Restaurant

 Suasana dalam restoran Taj Palace.

Destinasi seterusnya adalah Blue House atau The Cheongwadae. Untuk info Blue House ialah rumah rasmi bagi presiden Korea, and located in the capital city of Seoul, kalau kat US ada White Housekan. Tapi pelawat tak dibenarkan untuk masuk, so amik gambar kat area luar dan depan jer. 

 Bergambar depan Blue House. Nampak tak bumbung kat belakang tu, that is Blue House.

Water fountain yang sangat cantik depan Blue House. Tempat kejadian dimana anak sedara aku berlari naik ke atas fountain nie sebab dia kata nak tengok crocodile. Sungguh hebat imaginasi budak nie.


Sempat snap pic police women yang guide area Blue House nie. Diorang tak bagi brgambar waktu bertugas.

X dapat brgambar dengan police, dengan moto pun jadilah.

Gyeongbok Palace

Lepas penat snap foto area Blue House, our next destination - Gyeongbok Palace. Actually Blue House dan Gyeongbok Palace terletak agak berdekatan

Info mengenai Gyeongbok Palace.
Dibina pada tahun 1395, Istana Gyeongbokgung juga biasanya dirujuk sebagai "Palace Utara" kerana ia adalah di utara sehingga apabila dibandingkan dengan istana jiran Changdeokgung (Timur Palace) dan Gyeongheegung (Western Palace). Istana Gyeongbokgung adalah boleh dikatakan yang paling cantik dan kekal terbaik antara semua lima istana.

Istana ini telah musnah oleh kebakaran semasa Perang Imjinwaeran (Penjajahan Jepun, 1.592-1.598). Walau bagaimanapun, semua bilik 7.700 istana kemudiannya dipulihkan di bawah kepimpinan Heungseondaewongun semasa pemerintahan Raja Gojong (1.852-1919).

Muzium Istana Nasional Korea terletak selatan Heungnyemun Gate, dan Muzium Rakyat Kebangsaan yang terletak di timur dalam Hyangwonjeong.

Integrated Ticket of Palaces 
Termasuk Empat Istana (Changdeokgung Palace (termasuk Huwon, Secret Garden), Changgyeonggung Palace, Deoksugung Palace, Istana Gyeongbokgung) dan Jongmyo Shrine
Tiket berharga 10,000 KRW, dlm RM30 dan boleh digunakan dalam tempoh sebulan selepas pembelian. 
Pelawat tidak boleh menerima apa-apa bayaran balik selepas melawat sekurang-kurangnya satu tempat.

Directions
Gyeongbokgung Palace Station (Seoul Subway Line 3), Exit 5.
atau,
Gwanghwamun Station (Seoul Subway Line 5), Exit 2.

 Information counter and ticket counter.

 First palace at the front of the Gyeongbok Palace





 


Changgyeonggung Palace



 Gyeongbokgung Palace


 Ruang dalam Gyeongbokgung Palace

 Side view of Gyeongbokgung Palace

 Family photo wajib al ghunnah.


 Sempat ajak group minah K-pop nie brgmbar.

Exit....Finally it reached the end of tour @ Gyeongbok Palace

Anak aku sempat bual dengan atoknye di kampung....hai atok....imani kat korea nie

 Wifey posing @ Phone booths

 Ada gaya macam duta pelancongan Korea tak.....sila jeles ok

 Take a break after letih berjalan, berlari, berguling

 Gina waiting us at bus. Sorry Gina we're late again. hu3

 Next destination we went to MyeongDong Market.

Tips : There are many popular markets in Seoul. Among them are Dongdaemun, Nandaemun, Itaewon, and Myeong-dong. All selling different items from clothes, foods, souvenirs, accessories, and what not. They have wholesale, retail, and even street vendors. So know what you are getting before you go to these markets.

Actually agak rushing ke sini sebab kejar masa, bila musim luruh or sejuk waktu siang adalah pendek dari waktu malam. So pukul 6 lebih tu dah nak gelap. Tak banyak yang aku dapat beli kat sini, dapat rembat selai cotton track bottom berharga 20000KRW. Wife jer yang banyak beli brg kosmetik, Etude House la sasaran dia.
 

 My wife borong brg kosmetik Etude House kat sini.

 The crowd

Selepas selesai sesi menshopping, perut pun dah lapar so kitorg dibawa ke Restoran Maharaja yang juga terletak di Itaewon. Style buffet so rembat jer nak makan apa, for me ayam tandori dia memang mantop. Next time mesti datang lagi ke sini.


Finally, we check in @ Charis Hotel, Seoul to get some rest before flight tomorrow back to Saigon, Vietnam. Kitorang akan berada di Vietnam selama 2 hari 1 malam sebelum pulang ke KL.


Ok. will be continued, till then see you on the next post.....
Komawo.

{ 4 comments... read them below or Comment }

  1. Perkongsian yang menarik`
    Singgah baca entri & FOLLOW sini`
    Jumpa link dalam Kelab Blogger Ben Ashaari - Salam perkenalan :)

    Keep in touch :D
    http://engkumuzahadin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Engku Muzahadin : thanks bro...salam perkenalan...follow u jugak

    ReplyDelete
  3. wahh...best gler dapat g korea..jeju island

    ReplyDelete
  4. best2....next time mmg nak pegi lagi.....jeju island blum sampai

    ReplyDelete

Tourist

Google+ Followers

Followers

Tabung Khairat

.

Shout Here

Rajin Komplen

Powered by Blogger.

- Copyright © 2013 AL - alamS Legacy -Metrominimalist - Designed for alamS Legacy -