Posted by : Salam Yahya 27 September 2012

Assalamulaikum........ 
Dah dekat sebulan baru nak hapdet blog memang pemalas tahap gabanla kan. Actually aku agak busy bulan nie aka November Rain, maklumla dah keja dekat U nie, IT department plak tu memang penuh dengan operasi la memanjang. Memang full house la bulan nie, aku kan orang paling 'penting' kat sini. Dah naik beurat dah bijik mata nie asyik pandang lcd monitor buat coding. Arrgghhhh.....

So nak release tension aku dan menyegarkan balik otak nie, aku ada terbaca dari blog cikepal, then aku nak share ngan korangs Cara Terbaik Guna Semula Bahan Terbuang. So lepas nie u alls pikiaq la dulu before nak buang yer.



Salah satu idea bagus untuk buang daun strawberi. Tebuk je guna straw. Done!


Pembalut hadiah yang bersepah sepah dan buat semak tu boleh sangkut je atas siling bilik. Potong wayar, ikat dah siap. Sangkut benda ringan-ringan je hokayyy. Jangan sangkut peti ais tiga pintu pulak dekat situ.Nanti ada pulak yang cop kau ni sengal. Siapa yang malu?

 

Simpan cadar dalam sarung bantal! Senang nak cari satu set bila nak tukar cadar. Ini sangat bagus dipraktikkan ni. Brilliant idea.
Sesiapa yang ada tebiat kumpul barang free dekat hotel, ini ada idea bagus untuk anda! Shower cap tu boleh buat tempat balut kasut. Nak bawak kotak kasut sekali berat pulak beg kan kalau nak travel. Haa letak je dalam shower cap,konpom kasut tak berhabuk. High heels takyah berangan la nak letak situ, menusuk kalbu la jawabnya.



Kalau beli roti selalu ada tag kan? Haa tag tu jangan buang! Kumpul banyak-banyak sampai 5-6 keping boleh buat label dekat wayar dekat rumah. Dekat opis jangan buat kang akak cleaner cakap ko gila.



Plastik membeli belah di pasar mana nak campak? Letak je dalam kotak tisu yang kosong ok! Kronyok kan je dalam kotak tisu tu, agak-agak nak bungkus apa-apa guna plastik boleh ambik plastik dalam kotak tisu ni.


Bukan nak cerita pasal cupcake sekarang. Nak cerita pasal tempat letak cupcake itu. Tahu tak benda alah apa tu? Itu adalah penutup kotak kasut! Penutup kotak kasut pon berguna jugak.

Gunting tanda pangkah dekat penutup kotak kasut dan anda boleh hidangkan cupcake anda yang comel-comel itu kepada tetamu anda yang comot-comot. Tapi idea nie akan membuatkan cupcake korangs berperisa kasut bata.




And last but not lease cara-cara nak buat telur bentuk love. Kalau nak buat surprise kepada pasangan anda cuba try cara nie untuk menunjukkan anda sangat kreatif dan inovatif dan sensitif dan fugitive. whatever.


Ok....try and error (dah mcm buat coding plak). But this u alls can try at home. 
Wassalam

artikel ini diambil dari blog cikepal yg comel.

{ 14 comments... read them below or Comment }

  1. So nice so good!! ;D


    Simpan cadar dalam sarung bantal tu bagus jugak tu! Boleh try. Tapi paling sempoi tag roti tu la. Tak kisah la makcik cleaner nak kata apa, asalkan wayar aku kemas.. hehe


    psst: Rasanya kalau word verify bawah ni tak ada lagi cun kot. ;D

    ReplyDelete
  2. memang sangat nice....kalau cleaner tu mengata dia bedosa....ha3
    ok aku dah buang word verify tu....naizzz

    ReplyDelete
  3. Tips yg baik..tak terfikir pla sblm ne nak simpan cadar dlm sarung bantal hihi...thanks bg info

    ReplyDelete

Tourist

Google+ Followers

Followers

Tabung Khairat

.

Shout Here

Rajin Komplen

Powered by Blogger.

- Copyright © 2013 AL - alamS Legacy -Metrominimalist - Designed for alamS Legacy -